25. 12. 2015.

Nešto na brzaka

Nisam ranoranilac i imam tu sreću da ne moram rano da ustajem. Moj radni dan počinje u 17.00 i završava se u 21.00 kada se završava i moj poslednji čas što mi daje privilegiju da ujutru ustanem nešto kasnije.

Kako sam u trudnoći dobila čak 24 kilograma, vraćanje na staru liniju bila je prava borba i ona i dalje traje. Brzo sam uspela da skinem sve te prekomerne kilograme, a evo nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći. Apsolutno nisam sportski tip i mislim da sam pravi antitalenat za bilo kakvo bavljenje sportom. Međutim, uživam u dugim šetnjama i zajedno sa planiranom i redukovanom ishranom uspela sam da se vratim na svoju kilažu koju sam imala i pre trudnoće.

Svako moje jutro počinje časom mlake vode sa limunom nakon koje sledi doručak i obavezna šolja zelenog čaja. Limun doprinosi povećanju baznosti organizma i pomaže u detoksikaciji. Šolja domaće kafe sledi nakon štp je doručak obavljen. U toku dana se trudim da popijem što je više moguće vode, ali mi se čini da nikako da dostignem te dve litre koje svi toplo preporučuju.


Moj klasičan doručak je ovsena kaša sa bananom ili domaći džem od šipka i Jasko hleb. Kada imam malo više vremena, sama ispečem integralne zemičke.

Ovsena kaša sa bananom i cimetom
Ukoliko nam vremenski uslovi to dozvole, odlazak u šetnju je ono što nam  je sledeća aktivnost na dnevnom redu. Po povratku iz šetnje, mališanka ide na svoju dremku dok ja imam taman toliko vremena da pospremim kuću, pripremim ručak i sebe dovedem u pristojno stanje za odlazak na posao.
Neki od brzinksih ručkova koje moji ukućani vole su:

Minestroni čorba


Priprema se veoma lako i brzo. Potrebna vam je kesa povrća za minestroni čorbu, paradajz pelat i zvezdice ili slična testenina po vašem izboru. Čorba može biti i posna ukoliko koristite testeninu bez jaja. Pored uobičajenih začina, volim da dodam i kocku šećera kako bi se ublažio kiseo ukus paradajza i istakla slatka nota kukuruza šećerca.
Omiljena minestroni mešavina
Imam taj luksuz i privilegiju da meso dobijam sa sela tako da moja porodica uvek jede zdravo i domaće pileće i svinjsko meso. Osim što znam da se hranimo zdravo, ovo je i ogromna ušteda za naš kućni budžet. Jedan pileći batak, karabatak i krilo su taman dovoljna količina mesa koju možemo pojesti za ručak/večeru.
Meso najčešće ispečem u rerni, mada ga sa vremena na vreme i ispohujem. Prilozi koje slušim uz meso su ono što varira. U toku letnjeg perioda, trudim se da pripremim što više sirovog povća, dok u zimskom periodu koristim uglavnom zaleđeno porvće. Pire krompir, blitva (ove godine smo je sami odgajili tako da je posebno ukusna i slasna), pire od kukuruza, sotirano porvće na puteru, prokelj pripremljen na pari samo su neke od ideja i priloga koje možete kombinovati sa piletinom.




Sa željom da poboljšam kvalitet svoje ishrane, potuno sam redukovala unos hleba što se odrazilo kako na moju kilažu tako i na nivo energije koju imam u toku dana. Hleb iskuljučivo jedem za doručak i ukoliko nije domaći beskvasni hleb u pitanju, onda je to tostirani Jasko ili Graham hleb.

Toliko od mene.....

Нема коментара:

Постави коментар