Svako od nas ima neko jelo koje ga vraća u najbezbrižnije doba života, u detinjstvo. Kako sam odrasla u jednom selu pokraj Save, u Vojvodini, vojvođanska kuhinja će me uvek podsećati na najlepše trenutke odrastanja. Majka nikada nije pravila vojvođanske specijalitete, jer kako ona to kaže- "Previše truda i vremena se potroši na jedno jelo!" Glavna karakteristika vojvođanskih specijaliteta je da su kalorični, jeftini ali pre svega veoma ukusni. Tašci, čarobna kombinacija testa, džema od šljiva i prženih prezli poslastica je koju moja baka najbolje sprema. Predivan ukus slatkog testa koji se topi u ustima dok pod zubima krckaju komadići karamelizovanog kristal šećera zajedno za proprženim mrvicama hleba uvek me sete na najlepše ručkove u malom selu u Sremu. Prošlo je mnogo od kada mi ih je baka pripremala; danas je previše stara da bi se borila sa jednim ovakvim izazovom.
Sastojci koji su neophodni da bi se ovo jelo pripremilo dugo su mi bili nepoznati- činilo mi se da je sve mnogo kompleksnije nego što to zaista jeste. Pokušaću da vam približim ovu predivnu poslasticu i sa vama podelim tajne pripreme ove, pre svega jeftine poslastice.
Prvi korak je svakako priprema testa. Za porciju koju bi dve odrasle osobe pojele za jedan obrok, biće potrebno oko 200 grama brašna, oko 2 dl vode i kašičica soli. Umesite testo, utoplite ga i pustite da malo odmara.
Moje testo je odmaralo skoro dva sata. Za to vreme sam raširila veš, popila šolju zelenog čaja i nekoliko puta pročitala priču "Zečica Mica se kupa" ("Mica pupa, pupa eka, eka").
Testo ponovo premesite, dobro pospite brašnom i razvucite oklagijom, pa isecite na male kvadratiće koje ćete puniti džemom od šljiva.
Vodite računa da ne preterate sa džemom jer nećete moći da zatvorite vaš tašak. Moja baka je imala poseban nožić kojim bi sekla taške pa su uvek izgledali kao da imaju karnerčiće na krajevima. U nedostatku iste alatke čije ime ne znam, ja se služim viljuškom i zatvorim svoj tašak sa sve četiri strane kako bi džem ostao na pravom mestu.
Zatim sledi kuvanje: taške ubacite u ključalu posoljenu i pouljenu vodu i kada se mali kvadratići podignu na površinu šerpe, znaćete da je vaše jelo na samom kraju pripreme.
Sledeći korak je priprema preliva. Preliv pravim dok se tašći kuvaju kako bih mogla da ih odmah ubacim u isti.
Na ugrejanom ulju propržite prezle i šećer. Ja volim braon šećer- zdraviji je a i tašcima da lepu braon nijansu. Volim da dodam malo cimeta, vanilin šećera, čokolade u prahu i posne mlevene plazme kako bi moje jelo dobilo još lepši ukus.
I finalni proizvod spreman za degustaciju!
Za taške je potrebno malo više vremena, potrebno je isprljati nešto više sudova nego inače ali verujte mi da se trud isplati. Ovo je predivna poslastica u kojoj možete uživati i u danima posta.
Нема коментара:
Постави коментар