Popularna kultura i globalizacija nameću nam neke nove obrasce i neke nove običaje i praznike. Svi kitimo jelku za novogodišnje i božićne praznike iako to i nije u skladu sa pravoslavnom tradicijom i srpskim običajima. Volimo da provedemo prijatne trenutke uz porodicu i u toplini ukrašenog doma, pa zato i nije važna sibmolika koja stoji iz svega. Sve domačice se tradicionalno trude da na božićnu trpezu iznesu sve one đakonije koje najbolje umeju da pripreme. Bilo da je reč o sarmi, ruskoj salati ili posebnoj vrsti kolača- svaka će u pripremu ručka koji će na Božić poslužiti svojim najmilijima uložiti poseban trud. Iako ovo nije tipično jelo koje se u srpskim porodicama može naći na meniju, izgled ove američke poslastice me neodoljivo podseća na porodične praznike kada se svi okupimo oko okićene jelke. Možda su za to krivi holivudski filmovi i popularna kultura, ali čizkejk je nešto što mene na prazničnu atmosferu. Dugo sam tragala za adekvatnim i pristupačnim receptom i ovo ovde je moja verzija popularne poslastice.
Za pripremu čizkejka potrebno vam je:
Sastojci za prvi sloj:
- jedan margarin
- 300 grama mlevene plazme
- 5 supenih kašika mleka
Sastojci za drugi sloj:
- 2 pakovanja Ala kajmaka šabačke mlekare
- 250 ml slatke pavlake
- 8 supenih kašika šećera u prahu
- 1 kesica želatina
Sastojci za treći sloj:
- 450 grama malina / šumskog voća
- 2 dl vode
- 8 kašika šećera
- 1 kesica želatina
Pomešajte plazmu, mleko i margarin i mesite dok ne dobijete kompaktnu masu koju ćete staviti na dno vašeg kalupa za čizkejk. Dok mutite sastojke za drugi sloj, stavite kalup sa gotovim prvim slojem u frižider.
Umutite Ala kajmak i šećer pa smesi dodajte želatin koji ste pripremili prema uputsvtu na kesici. Slatku pavlaku posebno umutine, sjedinite sa prvom masom i stavite na 20 minuta u frižider. nakon toga, i drugi sloj je spreman da nađe svoje mesto u kalupu.
Treći i poslednji sloj možete pripremiti na sledeći način. U šerpu stavite voće, vodu i šećer i kuvajte 5 minuta. U smesu dodajte želatin koji ste pripremili na isti način kao i želatin za drugi sloj. Namesite ga na drugi sloj tek pošto se ohladi. Prvo će ovaj sloj biti veoma redak, ali će ga želatin steći i vaš čizkejk će izgledati savršeno.
Sklonite obruč vašeg kalupa i uživajte u ovoj američkoj poslastici.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар