Vreme novogodišnjih i božićnih praznika je vreme kada su nastavnici na raspustu što meni daje malo više vremena da se posvetim kuvanju i eksperimentisanju sanovim receptima. Iz tog razloga će se odve pojaviti još jedan tekst posvećen kulinarstvu. Volim spoj tradicionalnog i modernog i mislim da čokoladni mafini mogu odlično da upotpune svaku prazničnu trpezu. Veoma su laki za pravljenje, daju vam beskrajno mnogo ideja za kombinovanje i dodavanje omiljenih ukusa i sastojaka i deca ih prosto obožavaju. A primamljiv izgled ovih kolačica u korpicama učiniće da vaša praznična trpeza izgleda mnogo luksuznije i dekorativnije.
Čokoladni mafin je moja omiljena vrsta ovih kolača i evo kako ih ja pravim.
Sastojci neophodi za pripremu čokoladnih mafina su:
- 2 jajeta
- 100 grama šećera
- vanil šećer
- prašak za pecivo
- 220 grama brašna
- 3 kašike kakao praha
- 100 grama čokolade
- 100 ml mleka
- 80 ml ulja
- 100 grama oraha
Mikserom dobro umutite jaja i šećer.
Htela sam na upotpunim ukus čokoladnih mafina, te sam smesi dodala 100 grama krupno samljevenih oraha. Nastavite sa dodadvanje ostalih sastojaka.
80 ml ulja |
220 grama brašna |
100 ml mleka |
Čokoladu izecite nožem i dodajte smesi |
Smesu mešajte mikersom dok ne postane kompaktna, da je stavite u pleh za mafine u koji ste predhodno stavili korpice.
Dok se mafini peku, možete početi sa pripremom glazure. Mafine pecite 20 minuta na temperaturi od 220 stepena.
Kao glazuru na čokladnim mafinima koristila sam puter odnosno margarin krem koji sam pripremila na sledeći način. 200 grama šećera u prahu sam pomešala sa 12 grama margarina i mikserom mutila sve dok smesa nije postala glatka i ujednačena, zatim sam dodala 3 supene kašike mleka.
Puter krem |
Čačkalicom proverite da li su mafini pečeni i ostavite ih da se ohlade kako bi ste mogli da dodate glazuru. Ukoliko niste ljubitelj puter krema, mafine možete posuti prah šećerom ili ih pak služiti bez glazure.
Čokoladni mafini |
Ovo je finalni izgled mojih kolačića.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар