19. 1. 2016.

Čokoladna poslastica

Ne volim da pravim kolače -  ne ostavljaju prostor za kreativnost (izuzev kad je dekoracija u pitanju) i eksperimentisanje sa različitim sastojcima i za sobom uvek ostave gomilu sudova koje treba oprati. Međutim, drage ljude koji mi dolaze u posetu uvek želim da počastim domaćim kolačima i drago mi je što u životu imam nekolicinu ljudi zbog kojih mi nikada neće biti teško da se bavim poslastičarstvom. Ovo je recept za omiljeni kolač mog supruga - jedostavan je i brz, a kolači su izuzetno ukusni! I što je najvažnije, za sobom ostavlja neodoljiv miris cimeta i ruma koji će se širiti celom kućom nakon njegove pripreme.
U eri intenterneta ja još uvek imam svoj mali rokovnik sa receptima. Tu sam zapisala samo one proverene recepte koje iznova i iznova pripremam. U njemu je zapisan i recept za ovaj kolačić. Kolač je u našoj porodici poznat pod imenom Daničin kolač prema izvesnoj gospođi Danici koja je ovaj divni recept velikodušno podelila sa mojom svekrvom.


Sastojci za čokoladnu poslasticu
Priprema:
Umutiti jaja i šećer, zatim dodati orahe (uvek koristim seckane umesto mlevenih oraha jer se tako njihov ukus mnogo bolje oseti u kolaču), jabuke, griz, brašno, ulje, mleko, prašak za pecivo i vanilin šećer. Zarad bolje arome i ukusa, uvek dodam malo ruma, cimeta i čokolade u prahu. Nakon mešanja, dobijena masa treba da je žitka i ne previše gusta. Kako volim da moje čokoladne kocke budu deblje, koristim dublji pleh za pečenje. Kolač pečem na 220 stepeni u zagrejanoj rerni oko 25 minuta.
Ispečen prvi sloj

Veoma drugo sam tragala za adekvatnim receptom za čokoladnu glazuru. Isprobala sam razne recepte, ali ovaj sledeći se pokazao kao najbolji.

Čokoladna glazura:
Sastojci:
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 100 ml mleka
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 1/2 margarina 

Sastojke stavite u šerpu i povremeno mešajte dok ne proključaju i ne sjedine se, zatim dobijenom masom prelijte vruću koru. Kolač ostavite na hladnom dok se glazura ne stegne. Kao i većina čokoladnih kolača, i ovaj je prilično zasitan tako da je mj savet da služite manje kocke. Hladna limunada se odlično slaže uz ovaj kolač.
Spreman za hlađenje

Uživajte!


Нема коментара:

Постави коментар