Ne volim da pravim kolače - ne ostavljaju prostor za kreativnost (izuzev kad je dekoracija u pitanju) i eksperimentisanje sa različitim sastojcima i za sobom uvek ostave gomilu sudova koje treba oprati. Međutim, drage ljude koji mi dolaze u posetu uvek želim da počastim domaćim kolačima i drago mi je što u životu imam nekolicinu ljudi zbog kojih mi nikada neće biti teško da se bavim poslastičarstvom. Ovo je recept za omiljeni kolač mog supruga - jedostavan je i brz, a kolači su izuzetno ukusni! I što je najvažnije, za sobom ostavlja neodoljiv miris cimeta i ruma koji će se širiti celom kućom nakon njegove pripreme.
U eri intenterneta ja još uvek imam svoj mali rokovnik sa receptima. Tu sam zapisala samo one proverene recepte koje iznova i iznova pripremam. U njemu je zapisan i recept za ovaj kolačić. Kolač je u našoj porodici poznat pod imenom Daničin kolač prema izvesnoj gospođi Danici koja je ovaj divni recept velikodušno podelila sa mojom svekrvom. Sastojci za čokoladnu poslasticu |
Priprema:
Umutiti jaja i šećer, zatim dodati orahe (uvek koristim seckane umesto mlevenih oraha jer se tako njihov ukus mnogo bolje oseti u kolaču), jabuke, griz, brašno, ulje, mleko, prašak za pecivo i vanilin šećer. Zarad bolje arome i ukusa, uvek dodam malo ruma, cimeta i čokolade u prahu. Nakon mešanja, dobijena masa treba da je žitka i ne previše gusta. Kako volim da moje čokoladne kocke budu deblje, koristim dublji pleh za pečenje. Kolač pečem na 220 stepeni u zagrejanoj rerni oko 25 minuta.
Ispečen prvi sloj |
Veoma drugo sam tragala za adekvatnim receptom za čokoladnu glazuru. Isprobala sam razne recepte, ali ovaj sledeći se pokazao kao najbolji.
Sastojci:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 100 ml mleka
- 10 kašika šećera u prahu
- 1/2 margarina
Sastojke stavite u šerpu i povremeno mešajte dok ne proključaju i ne sjedine se, zatim dobijenom masom prelijte vruću koru. Kolač ostavite na hladnom dok se glazura ne stegne. Kao i većina čokoladnih kolača, i ovaj je prilično zasitan tako da je mj savet da služite manje kocke. Hladna limunada se odlično slaže uz ovaj kolač.
Spreman za hlađenje |
Uživajte!
Нема коментара:
Постави коментар