Svakodnevne obaveze mi ne dozvoljavaju da pripremi ručka posvetim više od sat vremena. Postoji toliko stvari koje bih pre radila nego provodila sate u kuhinji. Ipak jesti se mora. A ko to kaže da vam je za ukusan i zdrav obrok potrebno dosta vremena? Sve što vam je potrebno je ideja i evo oš jednog teksta sa jelima z moje kuhinje.
Svaki dan započinje jutrom, a svako jutro započinje doručkom. Kako mi je nedelja slobodan dan, čo je iskoristestim za pripremmu hleba za doručak. Hleb jedem isključivo za doručak i uvek je na meniju beskvasni hleb od mešavine integralnog brašna. Ovoga puta je izbor pao na integralno pšenično i ražano brašno i semenke kima dodate zarad boljeg ukusa. Ovakvi hlebovi se veoma jednostavno mese i sve što vam treba jeste:
- Prašak za pecivo
- So
- Mlaka voda
- Ulje
- Integralno brašno
Umesite testo i pecite hlebić nakon što testo malo odstoji. Ovakvi integralni hlebovi su veoma zdravi i mogu da ostanu sveži veoma dugo. Ja svoje hlebove pečem u kalupu za kolač srneća leđa jer mi se dopadaju šare koje hleb na taj način dobije.
Hleb od mešavine ražanog i integralnog pšeničnog brašna sa kimom |
Za ručak možete pripremiti podvarak od slatkog kupusa. Izrendajte glavicu kupusa, nekoliko šargarepa i sve to dinstajte na luku dok kupus malo ne omekša. Dodajte so, alevu papriku i bio začin. Sve to zapecite u rerni zajedno sa svinjsim suvim rebrima koji će podvarku dati poseban ukus.
Podvarak |
Iseckajte različito povrće, stavite u pekač, dodajte masinovo ulje, so i kurkumu, par krmenadli i pecite u rerni.Patlidžan, tikvica, karfiol i brokoli našli su svoje mesto u ovom jelu.
Iseckajte svinjske šnicle na kockice, dodajte iseckani praziluk, patlidžan, tikvice i šampinjone, posolite, pobiberite, dodajte malo ulja i pecite u rerni dvadesetak minuta. Jelo je izuzetno ukusno i veoma jednostavno. Narendani kupus začinite maslinovim uljem i limunovim sokom i eto ukusne salate koja se odlično slaže uz ovo jelo.
Za one koji vole "nešto na kašiku", domaća pileća supa ili krem čorba od pečuraka su dobar izbor. Brzo se prave i veoma su ukusne. Za krem čorbu od šampinjona potrebno je:
- Iseckati glavicu crnog luka, propržiti na ulju i dodati kašiku brašna;
- Nakon što je brašno proprženo, dodajte oko 750 ml mleka, 1 pakovanje šampinjona i taranu;
- Začinite sitno iseckanim peršunovim listom, posolite i pobiberite.
Krem čorba od pečuraka |
U zamrzivaču uvek imam nekoliko različitih mešavina povrća koje mi služe kada nešto treba veoma brzo pripremiti. Cene povrća u zimskom periodu su nešto više, tako da su mešavine zaleđenog povrća prihvatljiva zamena. Sve što vam je potrebno za pripremu brze večere je mešavina povrća po izboru (ovde je reč o 4 seasons mix-u) koje možete svukati u ekspres šerpi, šunka iseckana na sitne kockice i Mediteraneo sir šabačke mlekare. Dodajte i origano za notu mediteranske kuhinje u ovoj salati.
Додајте натпис |
I zasladite se pudingom od vanile.
Puding od vanile |
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар