25. 2. 2016.

Špageti bolonjeze

"Kad god ne znam, šta da skuvam za ručak, ja skuvam grašak.", rekla mi je drugarica dok smo pile kafu pre nekoliko godina. Moja majka u takvim situacijama kuva pilav, moj svekar priprema krompir čorbu, a ono što ja kuvam kada nemam ideju i previše vremena su bolonjeze špageti.

Veliki sam ljubitelj italijanske kuhinje. Italijani prave odličnu kozmetiku i garderobu i njihova jela su jedna od najukusnijih. Na Apeninskom poluostrvu svakako žive ljudi koji imaju dobar ukus. Volim da pripremam različita italijanska jela i da eksperimetišem sa različitim mediteranskim začinima. Špegeti sa bolonjeze sosom su jednostavno jelo koje čak i početnici u kuvanju mogu pripremiti. Ukoliko se odlučite da špageti bolonjeze pripremate sledeći moj recept, trebaće vam sledeći sastojci:



  • 0.5 l soka od paradajza
  • glavica crnog luka
  • 100 gr maslina
  • 300 gr šampinjona
  • čen belog luka
  • 300 gr mlevenog junećeg mesa
  • ulje
  • so, biber i origano 
Kao većina recepata, i ovaj moj počnje dinstanjem crnog luka. Glavicu crnog luka oljuštite i iseckajte na kockice, pa je propržite na toplom ulju. Kada je luk dobro propržen, dodajte meso, so i biber. Kada je meso proprženo, dodajte paradajz sos, origano, šampinjone i masline. Šampinjone operite i iseckajte na listiće. Vodite računa da ne natopite šampinjone vodom. Ukoliko se odlučite za ove šampinjone sa korenom, moraćete da ih dobro operete kako biste odstranili zemlju, ali nikako ih ne ostavljajte u vodi. Ukoliko vaš izbor budu gljive bez korena, dovoljno je da ih obrišete vlažnom krpom. Šampinjonima ne treba mnogo da budu potpuno termički obrađeni, tako da ih zato dodajte poslednje u sos. Začinite origanom i vaš sos je gotov. Uvek kupujem origano u najmanjem pakovanju, jer tako uvek imam svež začin.


Skuvajte špagete po izboru i posužite svoje jelo.

Špagete bolonjeze




Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар